יום שבת, 30 באוקטובר 2010

המערכת הסימפתטית והפרה שלה

מערכת העצבים האוטונומית היא חלק ממערכת העצבים ההיקפית והיא מווסתת את פעולות הגוף שאינן מודעות. לדוגמה הפעלת השרירים הלא רצוניים כמו השרירים השולטים בנשימה, בקצב הלב, בכלי הדם, הפרשת זיעה ורוק, הפרשת הורמונים מבלוטות ועוד. קיימות שתי מערכות אוטונומיות בגוף בעלות פעילותן מנוגדת. יחד הן משיגות איזון רצוי בהתאם למצב בו הגוף נמצא.
  • מערכת העצבים הסימפתטית פעילה בעיקר במצבי חירום, לחץ ואיום פתאומי. היא אחראית להפעלת תגובת הילחם-או-ברח המאפשרת להתמודד עם מצב חירום. במצבים כאלו יש הגברה של קצב פעימות הלב, שינויים בכיווץ כלי דם המאפשרים הזרמת דם (ואיתם גלוקוז וחמצן) אל שרירי השלד (המאפשרים תנועה של הגוף). כל פעילות שאינה חשובה לתזוזה מיידית ולתגובה לאיום מופסקת, למשל פעילויות עיכול, הפרשה וכדומה. ההורמון אדרנלין מופרש לדם ומפעיל את מערכת העצבים בסימפתטית
  • מערכת העצבים הפארה-סימפתטית (פארה=ליד) – פועלת באופן הפוך למערכת העצבים הסימפתטית. מערכת זו פעילה בעיקר במצב של מנוחה ושיגרה בגוף. היא מווסתת נשימה ופעילות הלב ואחראית בעיקר על פעילות של עיכול, הפרשה, הגדלת מאגרי אנרגיה (חומרי תשמורת), התחדשות של תאים, והפרשת הורמונים של גדילה. המערכת מופעלת בעיקר על ידי גירויים המגיעים מאיברים פנימיים. אנו חשים בפעילותה למשל לאחר ארוחה דשנה, מובל דם למערכת העיכול ופחות אל המוח, ואז מתעורר רצון לנמנם. המוליך העצבי העיקרי במערכת הפארה-סימפתטית הוא האצטיל כולין.
שתי המערכות פועלות בו זמנית באופן מנוגד על אותם אתרי מטרה. סיבי עצב משתי המערכות מגיעים אל הלב, השרירים החלקים ואל רוב הבלוטות. התוצאה הסופית היא האיזון בין שתי המערכות. במצב חירום תפעל יותר המערכת הסימפתטית ובמצב מנוחה, תפעל יותר המערכת הפארה-סימפתטית. פעילותן המשותפת מביאה את הגוף למצב מאוזן ככל האפשר, להומיאוסטזיס.

ולסיכום, הפרה הסימפטתית של רועי:

יום שלישי, 26 באוקטובר 2010

פוטוסינתזה - איך? מה?

איך?
אור וכלורופיל


תכונות האור. אור הוא צורת אנרגיה ולכן הוא יכול לגרום לשינויים. מקורה של אנרגיית האור הוא בקרינת השמש. האנרגיה המשתחררת מהשמש מתפשטת בחלל בתנודות של גלים. מודדים אותם בעזרת המושג 'אורך גל' המרחק האופקי בין שני שיאים עוקבים של גלים.
תחום אורכי הגל של אנרגיית קרינה הוא רחב מאד: מקרני גמה שאורכן 10-5 ננומטר, ועד לגלי רדיו שאורכם יותר מעשרה קילומטר. רצף אורכי הגל נקרא הספקטרום האלקטרומגנטי. היצורים הפוטואוטוטרופים קולטים רק את אורכי הגל שבין 400 ל-750 ננומטרים. זהו תחום האור הנראה, שאנו חשים אותו כצבעים שונים.
לאור יש תכונות של גל אבל כנראה גם תכונות של חלקיק – כל מנה של אנרגיית אור נקרא פוטון photon. פוטונים בעלי האנרגיה הרבה ביותר נעים בגלים בעלי אורך גל קצר בתחום האור הכחול-סגול. כלומר את סוגי הקרינה השונים מאפיינים אורך הגל וכמות האנרגיה.
 גלים קצרים יותר הם בעלי אנרגיה כה רבה שיכולים לפרק מולקולות אורגניות ולהרוס תאים. למשל קרינה UV המסוגלת לגרום לאטומים לשחרר אלקטרונים ולכן נקראת גם קרינה מייננת. 

לפני מאות מיליוני שנים, נוצרה באטמוספרה שכבת אוזון שהגנה על כדור הארץ מפני הקרינה העל סגולה. לפני כן לא יכלו החיידקים הפוטוסינתטיים ושאר היצורים לחיות אלא מתחת לפני הים או בקרקע בגלל הקרינה הקטלנית.





צבענים (פיגמנטים) הם מולקולות שבולעות אור. כל צבען בולע גלי אור באורכי גל ייחודיים לו. גלי אור שאינם נבלעים על ידי הצבען מוחזרים. הצבע של הצבען נובע מאורך הגל של הגלים שאינם נבלעים בו והם מוחזרים ומגיעים לעינינו. גוף הבולע את כל גלי האור הנראה ייראה שחור, וגוף המחזיר את כל גלי האור ייראה לבן.
כלורופיל הוא הצבען העיקרי של הפוטוסינתזה. הוא קיים בכל הצמחים זו מולקולה אורגנית הבנויה מפחמן,מימן וחמצן ובנוסף גם חנקן ומגנזיום. מצבעו הירוק ניתן להסיק שהוא מחזיר לעינינו את אורכי הגל הנראים ירוקים ובולע אורכי גל אחרים. בדקו את אורכי הגל שהכלורופיל בולע ופולט באנימציה, האם מנורה צהובה יכולה לשמש כמקור אור לפוטוסינתזה?

זה באמת מפתיע לגלות שבתופעת הצבעים שאנחנו רואים משתתפים העין והמוח. לענבר ששאלה ולאחרים שהתעניינו בתופעה כדאי לכם להכנס לקישור  המסביר על החלק של העין בתופעת הצבע באופן מאד בהיר וברור.  ועל תופעת הצבע ועוורון צבעים אפשר לבדוק כאן.
האנימציה הזו ממחישה יפה את ספקטרום האור הנראה והבלתי נראה.

דיברנו בשיעור על אנגלמן שבשנת 1882 לקח חיידקים בעלי כושר תנועה החיים במים וזקוקים לחמצן. הוא טען שהם יתקבצו באזורים עשירי חמצן ושבבתי גידול שיש בהם אצות, האזורים עשירי חמצן הם האזורים שהאצות מקיימות בהם פוטוסינתזה. הוא שם חוט של אצה בטיפת מים המכילה חיידקים כאלה, הניח את טיפת המים על זכוכית נושאת של מיקרוסקופ. באמצעות מנסרת בדולח, הטיל על הזכוכית הנושאת ספקטרום של צבעים. החיידקים התקבצו בעיקר ליד חלקי האצה שהוארו באור סגול ואדום אלו הם בדיוק אורכי הגל שכלורופיל בולע אור בהם. אורכי הגל האלו היו היעילים ביותר לפוטוסינתזה ולשחרור חמצן. ודוקא כן תנסו בעצמכם בבית. (תלחצו באנימציה על 'התחל ניסוי', 'start experiment'.


שאלות לחזרה:מה מקור הפחמן בסוכר שמיוצר ולאחר שנאגר גם בעמילן?
  1. מה היה קורה אילו האירו את מערכת הניסוי של אנגלמן באור לבן שלא הועבר דרך מנסרה? – היה גדל בכל מקום שיש בו אור
  2. מהו המשתנה התלוי בניסוי וכיצד הוא נבדק – כמות החמצן שהאצה יוצרת – נבדק על ידי התקבצות החיידקים שהם בעלי יכולת תנועה והם זקוקים לחמצןם.
  3. הציעו דרך נוספת לבדיקה של רמת הפעילות של הפוטוס' באורכי גל שונים, פרטו?


איך? מה?
5 פחמנים בסטרומה והופכת בסדרת תהליכים לחלק ממולקולת פחמימה.
מבנה כלורופלסט, גראנה תילקואידים, התהליך הביוכימי.

הפוטוסינתזה מתרחשת בכלורופלסט, אברון הנמצא בתוך התא הצמחי
שני שלבי התהליך מתרחשים באתרים נפרדים בכלורופלסט.
מבנה הכלורופלסט: לכלורופלסט קרום פנימי וחיצוני, ותוכן נוזלי, הנקרא סטרומה. הממברנות הפנימיות מקופלות לשקיקים מאורכים ושטוחים הקרויים תילקואידים. הם מסודרים במבנים דמויי ערמות של שקים הקרויים גרנה.  
שלב 1: קליטת אנרגית האור והמרתה לאנרגיה כימית, מתרחש בקרומי התילקואידים ותלוי באור. נוצרים ATP ו- NADPH
שלב 2: קיבוע פחמן דו-חמצני ובניית הסוכר, מתרחש בסטרומה ואינו תלוי באור

שלב 1: שלב קליטת האור (בקרום התילקואיד):
1.      שינוי במולקולת הכלורופיל כתוצאה מבליעת אנרגיית אור
2.      בעקבות זאת מתפרקת מולקולת מים למימן וחמצן ומשתחרר חמצן לחללים הבין תאיים ומהם לאוויר.
3.      קשירת מימן המשתחרר ממולקולת המים לחומר המשמש כנשא מימנים (=חיזור נשא המימנים). שמו של נשא המימנים הוא)    ניקוטינאמיד-דינוקלאוטיד פוספט) NADP שהופך ל- NADPH
4.      בניית מולקולות של ATP מ- ADP וזרחה (Pi)

שלב 2: שלב קיבוע הפחמן הדו חמצני (בסטרומה):
  • מולקולת הפחמן הדו-חמצני נקלטת מהאוויר דרך הפיונית וחודרת לתאי הצמח, נקשרת למולקולה בת 
a.      בתהליך זה משתתפים שניים מתוצרי שלב קליטת האור: נשא המימנים NADPH וה- ATP, אשר מספקים את המימנים והאנרגיה הנחוצים לבניית הפחמימה מהפחמן הדו-חמצני.
·         רצף התהליכים בשלב קיבוע הפחמן הדו-חמצני הוא מעגלי ונקרא על שם מגלהו 'מעגל קלווין'

בשלב קליטת האור נבנות מולק' ה- ATP 
בשלב קיבוע הפחמן הדו חמצני, מתפרקות מולק' ה- ATP והאנרגיה מנוצלת לבניית פחמימות.


תבדקו פה. על מעגל קלווין.

הגורמים המשפיעים על קצב הפוטוסינתזה:

מים, פחמן דו חמצני, מבנה העלה, אור, כלורופיל, טמפרטורה, מינרלים בקרקע (מגנזיום, חנקן, זרחן) – מיינו את הגורמים לשתי קבוצות: גורמים סביבה וגורמים פנימיים בצמח.

שאלות?
אל תהססו! תשאלו

יום שבת, 23 באוקטובר 2010

מערכת העצבים

לקראת המבחן, סכמת ארגון מערכת העצבים:





מפת המושגים והעקרונות הוכנה בעזרת:  cmap tools. המליצו לי גם על  yEd אבל עוד לא ניסיתי אותה. שתי התוכנות חינמיות.

קשת רפלקס

קשת רפלקס מופעלת כאשר הגירוי חזק וכואב, למשל כשנוגעים בלהבה או במכשיר חד, במקרה כזה עובר הדחף העצבי דרך העצב התחושתי (עצב A בתמונה למטה) אל עמוד השדרה ודרך עצב מקשר (עצב C בתמונה למטה) אל העצב התנועתי (B) אשר גורם להרחקת היד מהגירוי הכואב.  המידע מגיע גם אל המוח, אולם זה לוקח זמן רב יותר ולכן המודעות למתרחש מגיעה אחרי רתיעת היד מהגורם המכאיב. קשת הרפלקס מאפשרת תגובה מהירה לגירוי מסוכן. ההגדרה של המושג:

קשת רפלקס היא מסלול תגובה לא רצונית שבו מידע מועבר מעצב תחושתי (עצב A שבתמונה)לעצב תנועתי (B) ללא תיווך של המוח הגדול, בתיווך של עצב מקשר במוח השדרה (C). היתרון - קשת הרפלקס מקצרת את מעבר הגירוי העצבי ומאפשרת מהירות התגובה, חשוב במקרים כמו מגע בגוף לוהט וכו'. כמו כן התגובה מוחלטת, כלומר, תמיד תתרחש, חשוב במקרים מסוכנים.


קשת רפלקס: עצב A הוא העצב התחושתי שמקבל את הגירוי המסוכן, עצב C הוא עצב מקשר שנמצא בחוט השדרה ומתווך בין העצב התחושתי לעצב התנועתי, ועצב B הוא העצב התנועתי שמזיז את השריר.


פוטוסינתזה - מי? איפה?






המגיבים בתהליך הפוטוסינתזה:
פחמן דו חמצני (CO2)  ומים
מקור האנרגיה לתהליך הפוטוסינתזה: אנרגית אור
מזרזים או משתתפים בתהליך: כלורופיל, אנזימים
התוצרים של תהליך הפוטוסינתזה: פחממה (גלוקוז), חמצן.
המתרחש עם התוצרים לאחר קבלתם: החמצן משתחרר לאוויר והפחמימה נאגרת כעמילן, או משמשת לבנייה וכמקור אנרגיה באופן מיידי.
1.  אילו צמחים אנו אוכלים המכילים עמילן
2.  מדוע קוראים לצמחים אוטוטרופיים וגם יצרנים?




מי?
אורגניזמים אוטוטרופיים (אוטו=עצמי, טרופי=ניזון) - אלו אורגניזמים המייצרים בעצמם את מקור האנרגיה (ה'דלק') שלהם ואת חומרי הגלם לבניית הגוף שלהם. לכן הם נקראים 'יצרנים'. לדוגמה, צמחים.




איפה מתבצע תהליך הפוטוסינתזה?

התאמת מבנה הצמח לביצוע הפוטוסינתזה
בצמח טיפוסי ביבשה יש שני חלקים: שורש ונצר. הנצר על קרקעי ולרוב מסועף וירוק. שטח הפנים שלו גדול יחסית לנפחו ולכן הוא מותאם לקליטה מירבית של אור ופחמן דו-חמצני.
                                                            השורש, החלק התת קרקעי, מסועף אך לא ירוק ותפקידו העיקרי לקלוט מים ומלחים (מינרלים) מהקרקע. המלחים דרושים ליצירת הכלורופיל החיוני לפוטוס' ולבניית חומרים אורגניים.


 


התאמת מבנה העלה לביצוע הפוטוסינתזה
הפוטוס' מתבצעת בכל חלקי הצמח הירוקים אבל העלים הם האיברים העיקריים בהם היא מתבצעת.
העלים בד"כ ירוקים, שטוחים ודקים ושטח הפנים שלהם גדול יחסית לנפחם. זה מבנה שמאפשר קליטה מרבית של אור השמש וחילוף גזים יעיל בין העלה לסביבה.


חתך רוחב של עלה (רואים דרך המיקרוסקופ):
1.      קוטיקולה – שכבה שקופה וחדירה לאור אך אטומה למים וגזים
2.      אפידרמיס ובו פתחים, פיוניות, דרכן מתאפשר מעבר הגזים הקשורים לפוטוס' ולנשימה. דרך הפיוניות גם נפלטים אדי מים מהעלה בתהליך הדיות. כל פיונית בנויה משני תאים – תאי סגירה (שמירה) – וביניהם פתח. כשתאי הסגירה מלאים במים הפיונית פתוחה.
3.   בין שתי שכבות האפידרמיס מצויות שכבות תאים משני סוגים: רקמת עמודים ורקמה ספוגית. הם מכילים כלורופלסטים (בעיקר העמודים). בין התאים ישנם חללי אוויר ומערכת הובלה. חללי האוויר שבין התאים יוצרים חלל רציף ומסועף המגיע לכל חלקי הצמח.

      נפח החללים בעיקר ברקמה הספוגית גדול ומסתכם כדומה לנפח התאים עצמם. יש קשר ישיר בין מערכת החללים לבין הסביבה דרך הפיוניות. מבנה כזה של חללים היוצר שטח פנים גדול ולחות רבה הם מהתכונות האופייניות לרקמות שבהן נעשה חילוף גזים, כמו למשל בריאות או בזימים
במערכת ההובלה ישנם שני סוגים של צינורות (רואים אותם כעורקים, כשמסתכלים על עלה):
צינורות העצה דרכם מובלים מים ומלחים מהשורשים אל העלים ואל שאר חלקי הצמח
צינורות השיפה דרכם מובלים תוצרי הפוטוסינתזה מהעלים אל שאר חלקי הצמח. בנוסף השיפה משמשת להובלת חומרים מרקמות אגירה אל חלקי צמח אחרים.
 
פיוניות, דיות ופוטוסינתזה. כאשר הפיוניות פתוחות יכול להכנס פחמן דו חמצני אל העלה לקיום הפוטוסינתזה אבל במצב פתוח גם נפלטים דרך הפיוניות אדי מים רבים – בתהליך הדיות. כלומר, הצמח עלול להתייבש אם תתרחש יותר מדי דיות.

הגורמים המשפיעים על פתיחת הפיוניות:
1.      אור – הפיוניות פתוחות באור וסגורות בחושך.
      2.      CO2 – הפיוניות פתוחות כשריכוז ה- CO2 בחללים הבית תאיים נמוך וסגורות  כשריכוז ה- CO2גבוה
3.      מאזן המים של הצמח – הפיוניות נסגרות כאשר יש מחסור של מים בצמח.



הפוטוסינתזה מתרחשת בכלורופלסט, אברון הנמצא בתוך התא הצמחי




מקורות וספרות להרחבה:
גלגולי אנרגיה ביצורים חיים. מאת בשן, שפר, אמיר וחסון.
ביולוגיה, האחידות והמגוון של החיים. מאת סטאר וטגארט
ftexploring.com

ובפרק הבא: פוטוסינתזה, איך? ומה?

יום חמישי, 21 באוקטובר 2010

חומר למבחן 28.10

המבחן ייערך בתאריך 28.10 והחומר הנדרש:


מערכת העצבים
מערכת עצבים מרכזית, הקפית
מוח
תא עצב וסינפסה
מערכת עצבים אוטונומית
קשת רפלקס


פוטוסינתזה
מי מבצע פוטוסינתזה
התאמת מבנה הצמח, העלה, והכלורופלסט לביצוע התהליך
האור והכלורופיל
שלבי תהליך הפוטוסינתזה:
            שלב קליטת האור
            שלב קיבוע הפחמן הדו-חמצני



כל מה שלא ברור אפשר לשאול כתגובה בבלוג! אפשר גם להתקשר.



יום שבת, 16 באוקטובר 2010

פוטוסינתזה, מאת אלמוג

בס"ד
פוטוסינתזה (פוטו= אור, סינתזה=הרכבה) היא תהליך של יצירת חומרים אורגניים מחומרים אנאורגנים (פחמן דו-חמצני שהצמחים קולטים מהאוויר, ומים שהצמחים קולטים בשורשיהם), בעזרת אנרגיית האור. פוטוסינתזה מתבצעת בצמחים בעלי כלורופיל, בחיידקים וחד תאיים נוספים.
מקור האנרגיה בתהליך זה הוא אנרגיית האור, והיא נקלטת בכלורופיל - הצבען הירוק שבצמחים. מכיוון שבטבע מקור האנרגיה של תהליך הפוטוסינתזה הוא אור השמש - בטבע הוא יכול להתקיים רק בשעות היום.
התוצר של תהליך הפוטוסינתזה הוא חומר אורגני - סוכר (גלוקוז), וכן עודפי חמצן שנפלטים אל הסביבה.
האורגניזמים המבצעים פוטוסינתזה ("פוטוסינתטיים")  לא נזקקים לתרכובות אורגניות כלשהן ממקור חיצוני (מזון) כדי להפיק אנרגיה ובכדי לייצר את התרכובות האורגניות המרכיבות את תאיהם. מכיוון שאת הסוכר מפיקים האוטוטרופים באמצעות ניצול אנרגיית אור, שמקורה בדרך כלל בקרינת השמש; את התרכובות האורגניות מפיקים האוטוטרופים באמצעות ניצול הפחמן הדו-חמצני שנמצא באוויר ומים שנמצאים בסביבתם. האוטוטרופים מסוגלים לגרום לפחמן הדו-חמצני להתרכב עם מים ליצירת גלוקוז (סוכר).
תהליך הפוטוסינתזה הוא הבסיס לקיומם של כמעט כל היצורים החיים על פני כדור הארץ, מכיוון שהאוטוטרופים הם היצורים היחידים שמסוגלים לייצר תרכובות אורגניות (גלוקוז) מתרכובות אי-אורגניות (פחמן דו-חמצני ומים), התרכובות האורגניות שמייצרים הצמחים מגיעים אל היצורים ההטרוטרופים כשאלו אוכלים צמחים או אוכלים יצורים צמחוניים. יצורים המבצעים פוטוסינתזה הם, מקור המזון עבור רוב היצורים החיים.
אנרגיית האור, הנקלטת בכלורופיל ובפיגמנטים פוטוסינתטיים אחרים, מותמרת לאנרגיה כימית (ATP) - זהו שלב התלוי באור. האנרגיה המופקת מה ATP מנוצלת לחיזור CO2 לפחמימה באמצעות אנזימים שונים - זהו שלב שאינו תלוי באור, כלומר יכול להתבצע גם באור וגם בחושך.
מולקולות חמצן מיוצרות בפוטוסינתזה כתוצר לוואי. הצמחים ושאר היצורים הפוטוסינתטיים פולטים את החמצן אל הסביבה. לעובדה זו חשיבות אבולוציונית רבה: בזכות הופעת היצורים הפוטוסינתטיים על פני כדור הארץ לפני כשלושה מיליארד שנה החל בהדרגה שיעור החמצן באטמוספירה לעלות. במרוצת הדורות התפתחו יצורים המסוגלים לנצל את החמצן עצמו לשם הפקת אנרגיה; אלו הם היצורים הארוביים, הכוללים את היצורים המפותחים ביותר, ובהם האדם.