בכל רגע נתון הגוף מבצע פעולות רבות. למשל אתם עכשיו אתם יושבים, מחזיקים את הגב ואת הראש, מגרדים באף, רואים, שומעים, נושמים, מעפעפים בעיניים ועוד. האיבר שמפקח על כל הפעולות האלו ומתזמר אותן בתיאום הוא המוח.
איך המוח מצליח לעשות כל כך הרבה פעולות שונות בו זמנית? המוח מחלק את המשימה הגדולה כמו נהיגה למשל למשימות קטנות יותר כמו: ראיה, שמיעה תנועה וכו'. המוח הוא כמו ועדה של מומחים שעובדים בשיתוף פעולה אחד עם השני. כל חלק של המוח מתמחה בפעולה אחרת והם מתקשרים אחד עם השני ועובדים בתיאום.
מה לדעתכם היתרונות של צורת הפעולה הזו?
ומה החיסרון?
ענו על השאלות על ידי תגובה לרשומה הזו
קליפת המוח היא החלק הגדול ביותר של המוח (יותר מ-75%). היא עוטפת אזורים פנימיים ובה מתרחש רוב עיבוד המידע שבמוח. קליפת המוח היא האיזור המפותח ביותר של המוח ובנוסף לתנועה והבנת מידע שמיעתי וראייתי היא עוסקת בחשיבה, תפיסה והבנת שפה
מה ההבדל שבולט לעין?
הקיפולים של קליפת המוח מוסיפים לשטח הפנים שלו ולכן מגדילים את כמות המידע שניתן לעבד. בחיות פחות מפותחות כמו עכברים יש פחות קפלים. אם היו פורסים את קליפת המוח של האדם היא היתה תופשת שטח של ציפית של כרית.
- בעכבר האונה הקדמית קטנה אבל מרכז הריח מאד גדול באופן יחסי.
- ההבדל הבולט לעין בין מוח האדם לבין המוח של בעל החיים הקרוב לו ביותר, השימפנזה, הוא בגודל האונה הקדמית. האונה הקדמית של האדם "דחפה" את המצח קדימה. אלו הם אזורים העוסקים בתכנון לעתיד ושיפוט.
באילו מערכות נוספות יש קפלים התורמים לתפקוד?
ההמיספרה הימנית שולטת על הצד השמאלי של הגוף ואחראית לביטוי אומנותי ולהבנת יחסים במרחב (כמו קריאת מפה). ההמיספרה השמאלית שולטת על הצד הימני של הגוף ואחראית על יכולת מתמטית, פיתרון בעיות, והשוואת מידע הנדרשת כדי להגיע להחלטות. שם גם נמצא מרכז השפה של המוח. שתי ההמיספרות מתקשרות אחת עם השנייה באמצעות סיבי עצב המכונים קורפוס קלוסום – שהוא הגשר בין שתי ההמיספרות.
בקליפת המוח יש 4 איזורים המתמחים בפעולות שונות, המכונים אונות:
אונה קידמית – האונה הקדמית מאד מפותחת אצל האדם גם בהשוואה לשימפנזה, היא הסיבה למצח הבולט שלנו בניגוד למצח הנסוג של האדם הקדמון. lobotomy – בעבר טיפלו במחלות נפש לעיתים על ידי כריתת האונה הקדמית. לאחריו היה נראה שהאנשים רגועים יותר. אולם אחר כך התברר שלא היה להם שום מושג של העתיד. כאמור, האונה הקדמית אחראית על תכנון העתיד ופתרון בעיות.
1. מוח גדול - כולל את קליפת המוח ואזורים פנימיים כגון ההיפותלמוס המווסת את יותרת המוח, גורם להפרשת אדרנלין, קשור לרגשות ומעיר אתכם בבוקר. מתחת לאונה הרקתית נמצא ההיפוקמפוס, מרכז לזיכרון ולמידה השייך למערכת הלימבית, כמו גם האמיגדלה הקשורה לרגשות.
2. מוח קטן - מתאם תנועות וקשור לשמירה על איזון ותנוחת גוף
3. מוח ביניים - מווסת תנועות רצוניות וחלק מפעולות הרפלקס.
4. גזע המוח - מחבר בין המוח לחוט השדרה, דרך המוח האמצעי ואחראי על פעולות בסיסיות של החיים כמו קצב לב, נשימה, אכילה, שינה וויסות חום. הוא גם מהחלקים הראשונים שמתפתחים אצל עוברים (וכנראה גם באבולוציה)
נכנסתי (: (רועי)
השבמחק